Onderlinge wedstrijden
Ieder jaar organiseert PSV de Bergruiters drie onderlinge wedstrijdweekenden. Als je lid bent van de Bergruiters kun je aan deze wedstrijden deelnemen op een manegepony/-paard of op een eigen pony of paard. Je kunt alleen op een manegepony/-paard deelnemen wanneer je lessen volgt bij manege Ebbers. Wanneer je stopt met lessen op manege Ebbers (ook als dit midden in het jaar is), kun je geen wedstrijden meer op manegepony's/-paarden rijden, je kunt wel lid blijven en op een eigen pony/paard de wedstrijden meedoen.
Reglement Algemeen
Er zullen per categorie drie onderlinge wedstrijden worden gehouden worden, voor de exacte datum zie "Agenda"
De wedstrijden zijn op zaterdagavond en zondag (de hele dag) bij Manege Ebbers. Welke categorie op welk dagdeel start wisselt per wedstrijd.
De wedstrijden beginnen zaterdag rond 18.00 uur ’s avonds en zondag om 09.00 uur ’s morgens.
4 weken voorafgaand aan de wedstrijden ligt de inschrijflijst voor de wedstrijd op de manege in de kantine. Je kunt je tot 2 weken voor de wedstrijd inschrijven.
Je bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig invullen van de inschrijflijst. Alleen leden die de inschrijflijst hebben ingevuld, worden voor de wedstrijd ingedeeld. Ieder lid moet 3 pony’s/paarden naar niveau opgeven. Het bestuur beslist dan in overleg met de instructrices op wie je rijdt. Dit geldt natuurlijk niet voor eigen pony’s/paarden.
Deelnemers uit de categorie A en A1 mogen ook een paard opgeven. Je mag dan echter niet meedoen met het springen.
Het is verplicht om dressuur te rijden, springen is niet verplicht. Je kunt dus niet alleen springen, maar wel alleen dressuur rijden.
Elk lid rijdt per wedstrijd maximaal 1 dressuurproef en 1 springparcours per categorie.
Per wedstrijd moet je zowel dressuur als springen op hetzelfde pony/paard rijden.
De definitieve startlijst hangt vanaf ongeveer 1 week voor de wedstrijd op het prikbord op de manege en op de website, ook wordt de startlijst gemaild.
Je dient een uur voor je moet rijden aanwezig te zijn op de manege i.v.m. het mogelijk inlopen van het programma en ben je als eerste op de pony dan moet je ook poetsen en knotten. Wanneer je je hebt ingeschreven voor de wedstrijd en je doet onverhoopt toch niet mee, verwachten we dat je je van tevoren afmeldt.
Regelement Dressuur
Tijdens de wedstrijden moet je zelf voor een voorlezer zorgen.
De proeven in 2022 zijn anders dan die van 2021, deze worden zo snel mogelijk bekend gemaakt.
Regelement Springen
Het springen zal beoordeeld worden op stijlpunten en niet op tijd. De barrage bij categorie A, A1 en de 18+/paard worden wel op tijd beoordeeld.
Bij de stijlpunten wordt er op de volgende onderdelen beoordeeld; de wijze van rijden (grondtempo, correct aanrijden, algehele uitstraling), houding & zit en algemene indruk.
De springhoogte is per categorie vastgesteld. Voor de categorie D is dit 10cm, categorie C is 20cm, categorie B is 30cm, categorie A is 40cm, categorie A1 is 50cm, voor categorie 18+/paard is dit 60cm.
Bij de categorie Wedstrijdruiters (pony’s en paarden) wordt de wedstrijdhoogte, zoals die gereden wordt tijdens de officiële wedstrijden, minus 10 cm aangehouden.
18+/paarden, Wedstrijdruiters, categorie A1 en A springen een basisparcours en, bij een foutloos basisparcours, een ingebouwde barrage.
Indeling van de categorieën
Categorieën D, C, B, A, A1
Wanneer je lid wordt en dus voor het eerst deelneemt aan wedstrijden dan is het rijniveau bepalend voor de indeling in de categorie. Dit wordt bepaald door een instructrice. Doorschuiven naar een volgende categorie vindt plaats als je tijdens de clubkampioenschappen in de prijzen bent gevallen. In de categorie D, C, B en A schuiven de eerste 3 altijd door. Als je in categorie A1 zit kun je niet veder doorschuiven dat komt omdat dit de hoogste categorie is bij de pony's, je zou dan eventueel naar categorie 18+/paard kunnen maar als je dan nog geen 18 bent mag je alleen deelnemen op een paard. Verdere doorschuivingen zijn al naar gelang de grootte van de groep ter beoordeling van het bestuur in overleg met de instructrices. In het jaar nadat je 18 wordt ga je over naar 18+ categorie. Je mag op een pony en een paard rijden in deze categorie.
Categorie Eigen(verzorg)pony
Wanneer je een eigen pony hebt, maar (nog) geen officiële wedstrijden rijdt, word je in deze categorie ingedeeld. Dit geldt niet wanneer je niveau passend is bij categorie D. Je rijdt tijdens de onderlinge wedstrijd het proefje wat passend is bij je eigen niveau (categorie C, B, A of A1).
Categorie 18+/paard
Deze categorie is voor ruiters/amazones boven de 18 jaar, ongeacht of zij op een paard of pony rijden. Daarnaast is deze categorie voor ruiters/amazones die op een (eigen) paard rijden (schofthoogte boven de 157,5), maar geen officiële wedstrijden rijden. Deelnemers in deze categorie rijden een officiële KNHS-proef uit de categorie L.
Categorie Wedstrijdruiters (pony’s en paarden)
Na aanvraag van een startpas voor officiële wedstrijden schuiven leden automatisch door naar de categorie Wedstrijdruiters. Vanaf je 12e mag je, wanneer je een eigen paard hebt, op een paard wedstrijden rijden. Deelnemers in deze categorie rijden een officiële KNHS-proef, waarbij hetzelfde niveau gereden wordt, zoals die gereden wordt tijdens de officiële wedstrijden. Deze proeven zijn terug te vinden in het proevenboekje van de KNHS en op de website.
Clubtenue
Correcte clubkleding tijdens wedstrijd en/of officiële gelegenheden is verplicht.
Het clubtenue bestaat uit:
- Een veiligheidscap voorzien van CE en EN markering (kleur maakt niet uit)
- Donkergroene clubtrui met “De Bergruiters” erop (verkrijgbaar via het bestuur à €40,-), mocht het erg warm zijn, dan mag op aangeven van het bestuur de clubtrui vervangen worden door de witte clubpolo met "De Bergruiters" op de achterkant (verkrijgbaar via het bestuur à €21,50)
- Een witte blouse, poloshirt of wit kraagje.
- Witte of beige rijbroek.
- Witte paardrijdhandschoenen.
- Zwarte rijlaarzen óf jodhpurs met chaps in dezelfde kleur.
- Amazones of ruiters met lang haar dragen deze in een staart, vlecht of haarnetje.
- 18+ leden, Rijjasje met plastron of witte stropdas.
Tenue voor wedstrijdruiters (conform reglementen KNHS)
- Een veiligheidscap voorzien van CE en EN markering (kleur maakt niet uit)
- Rij-jasje met plastron of witte stropdas
- Een overhemd, dressuurblouse of shirt, deze moeten lange of korte mouwen hebben en een hoge boord of kol
- Een witte, beige of gele rijbroek
- Witte paardrijdhandschoenen
- Rijlaarzen óf jodhpurs in combinatie met gelijkkeurige, gladleren/gladde kunstleren chaps
- Amazones of ruiters met lang haar dragen deze in een staart, vlecht of haarnetje
Prijzen
- Tijdens de onderlinge wedstrijden worden er prijzen uitgereikt in de vorm van rozetten. Per 4 deelnemers per categorie wordt een prijs uitgereikt. Op de laatste wedstrijddag worden de clubkampioenen en de overall dressuur en springkampioenen bekend gemaakt. Aan de hand van je beste twee resultaten op de wedstrijden bij zowel dressuur als springen wordt bepaald op welke plaats je bent geëindigd in jouw categorie. Om clubkampioen te worden, worden de twee beste resultaten in dressuur of springen bij elkaar opgeteld. Bij gelijke uitslag telt dressuur zwaarder dan springen. Wanneer je clubkampioen wordt, ontvang je een wisselbeker. Daarna krijg je een replica die je voor altijd mag houden.